23948sdkhjf

Efter upptäckten av PFAS i livsmedel – Myndighet börjar med kontroller

Efter den undersökning som Naturskyddsföreningen tillsammans med analysföretaget Eurofins gjort rörande halterna av PFAS i bland annat fisk, skaldjur och griskött från Sverige har Livsmedelsverket agerat. Myndigheten skickade ut ett pressmeddelande under dagen där det förtydligades att från och med 1 januari i år inte får säljas bland annat kött, fisk, kräftor och ägg som innehåller mer PFAS än gränsvärdena i EU-förordning 2023/915.

Naturskyddsföreningens undersökning visade att bland annat löjrom från Bottenviken, gös från Mälaren och Hjälmaren samt lax från Vänern och Bottenviken innehöll högre halter än tillåtet.

”De företag som köper in och förpackar livsmedel har också ansvar för att om möjligt ta reda på hur läget är i det område som livsmedel de köper kommer ifrån”, skriver Livsmedelsverket i sitt pressmeddelande.

– Att det nu finns gränsvärden för PFAS i livsmedel kan påverka vilka bedömningar ett företag gör i sin faroanalys för de livsmedel de producerar eller säljer. Vi förstår att många företagare kan känna oro för vad gränsvärdet innebär för deras verksamhet, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket uppger att man i sina så kallad matkorgsundersökning under hösten ska analysera PFAS i flera olika livsmedel. Det handlar bland annat varor som nu fått ett gränsvärde för PFAS. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094