23948sdkhjf

Odlad matfisk i Sverige minskade med en femtedel i fjol

Produktionen av matfisk är nere på samma nivåer som 2019-2020.

Siffror från Jordbruksverket visar att mängden odlad matfisk i Sverige under fjolåret landade kring 9 500 ton, en minskning med ungefär 2 300 ton eller 20 procent jämfört med föregående år.

Allra vanligast att odla är regnbåge som stod för 85 procent av produktionen. Regnbågen minskade också i mängd motsvarande det nationella. Andra vanliga arter som odlas är röding och ål.

Mängden odlad fisk kan däremot komma att öka lavinartat de kommande åren, om de projektet som är i gång når dit de vill. Flera landbaserade fiskodlingar är på g, där Re:ocean hunnit längst som planerar att producera 10 000 ton lax per år. Men aktörer i både Åre och Luleå är också igång med arbetet att etablera odlingar som är tänkta att leverera cirka 14 000 ton röding sammanlagt per år.

I övrigt minskade även produktionen av sättfisk och sättkräftor som sätts ut i naturvatten eller in på en annan odling för att växa till sig under 2022. Däremot var minskningen inte alls lika dramatisk och produktionen landade till sist på 850 ton.

Läs vår kartläggning av de landbaserade fiskodlingarna här: Fiskodlingarna på land ska mångdubbla svenska fiskproduktionen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094