23948sdkhjf

Fazers planer: Flytta hela havreproduktionen till Tingsryd

Fabriken i Koria, Finland, skulle i sin tur bli ett nav fokuserat på produktion av havregurter.

Marknaden för växtbaserade produkter har avtagit, konstaterar Fazer i ett pressmeddelande. Något som även Valio vittnar om i samband med att deras bolag Oddlygood köpte varumärket Planti av Kavli för att förstärka sin marknadsposition. 

För att möta nedgången övervärger Fazer att dela upp sin produktion på två fabriker, där havre- och växtbaserade drycker ska förläggas i Tingsryd och gurt ska ha sitt nav i finska Koria.  

– I Koria har vi expertis och erfarenhet för att producera havrebaserade gurter, medan vi i Tingsryd har årtionden av erfarenhet och mycket effektiva processer för att producera havredrycker av hög kvalitet i stora skalor. Vi hoppas på att växa vårt varumärke Fazer Aito internationellt och är väl positionerade i Tingsryd för att använda nordisk havre och spannmål, samtidigt som vi har expertis i Koria för att göra detsamma inom gurter, säger Krister Zackari, vd för Fazer Lifestyle Foods.

Innan den tänkta planen går att genomföra måste det föras fackliga förhandlingar i Finland innan slutgiltigt beslut kan fattas, där upp till 93 personer kan bli uppsagda. Tingsryd ska, enligt pressmeddelandet, inte vara berörda av några uppsägningar. 

Förändringen av produktionen är tänkt att genomföras under 2024.

Trots nedgången av växtbaserade produkter tror Fazer att marknaden kommer att växa på längre sikt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078