23948sdkhjf

Svenska fiskare får sitt sillfiske miljöcertifierat

Lagom till midsommar har svenska fiskare återigen lyckats få sitt sillfiske i Nordsjön certifierat enligt MSC:s miljöstandard.
Svenska fiskare har återigen fått sitt sillfiske i Nordsjön certifierat enligt MSC:s miljöstandard.

– För att få behålla MSC:s miljömärke måste fisket certifieras på nytt efter fem år. På så vis säkerställs MSC:s standard för uthålligt och välskött fiske. Vi ser väldigt positivt på att SPFPO har valt att åter låta sitt fiske granskas enligt MSC:s standard, säger Minna Epps, verksamhetschef för Marine Stewardship Council (MSC), östersjöområdet i ett pressmeddelande.

Fiske med låg miljöpåverkan
SPFPO:s sillfiske sker i Nordsjön och är en fiskeflotta på 20 fartyg. Kunskap kombinerat med ekolod och annan elektronisk utrustning gör att skepparna i fiskeflottan hittar stim med rätt art, täthet och storlek. Några fartyg fiskar med snörpvad som ”läggs ut” runt ett fiskstim och snörps sedan åt, som snörena i en påse. Andra fartyg fiskar med flyttrål. I båda fallen sker fisket i det fria vattnet och man undviker kontakt med havsbottnen. Bifångsten är låg - några få makrillfiskar kan av misstag hamna i nätet. Inget utkast sker, vilket är mycket ovanligt för dagens fisken.

– Det är viktigt för oss att kunna leverera MSC-certifierad sill. Vi arbetar aktivt för att få allt vårt fiske certifierat. Våra fiskare vill visa att de tar ansvar för sin näring på alla sätt och att konsumenterna kan vara trygga med att fångsterna kommer från hållbart bestånd säger Björn Lindblad, Swedish Pelagic Federation PO (SPFPO).

Sverige en av de första MSC-certifierade sillfiskena
Detta fiske var det tredje sillfisket i världen som blev certifierat. Sedan dess har många sillfisken följt efter och nu finns det fjorton som klarat MSC:s miljöstandard.

– I dag är det i princip ett krav från livsmedelskedjorna att fisken de säljer ska vara MSC-certifierad. Vi måste bevisa för kunden att vi fiskar hållbart vilket MSC:s miljömärke garanterar, säger Werner Larsson, vd Astrid Fiskeexport.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078