23948sdkhjf

Mejeri inför poängsystem – styr mjölkböndernas ersättning

Skånemejerier vill skapa ett ekonomiskt incitament för mjölkbönderna för att öka gårdens positiva påverkan på djur, klimat och natur, och minska den negativa påverkan.

Skånemejeriers poängsystem är tänkt att uppmuntra till hållbarhetsarbetet hos mjölkbönderna för att kunna få mer betalt för mjölken. 

– Det ger oss ytterligare förutsättningar för att tillsammans med mjölkbönderna kunna stärka konkurrenskraften för vår sydsvenska mjölk, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier i ett pressmeddelande.

Poängsystemet går ut på följande:

”Mjölkpriset kommer att justeras så att en del av ersättningen ges enligt ett poängsystem där poängen är fördelade på ett flertal hållbarhetsåtgärder inom sex huvudområden: Kunskap och kompetens, god djuromsorg, växtodling och kolinlagring, Resurseffektiv animalieproduktion, fossilfritt jordbruk och biologisk mångfald. Ju fler poäng mjölkbönderna erhåller, desto högre blir deras ersättning. Vid lanseringen av ersättningen kan upp till drygt fem procent av mjölkpriset genereras genom hållbarhetsersättningen. Det nya poängsystemet för beräkning av hållbarhetsersättningen används för första gången i november månads mjölkavräkning”, står det.

– Lantbrukets klimatomställning är inte gratis, och det är bra att vi nu kan koppla konkreta hållbarhetsinsatser till ekonomiska incitament för våra mjölkföretagare, säger Mikael Palm, vice ordförande i Skånemejerier ekonomisk förening och deltagare i Skånemejeriers klimatgrupp

Poängsystemet ingår i Skånemejeriers program ”Hållbar mjölkgård” i visionen om att bli Sveriges mest hållbara mejeri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078