23948sdkhjf

Sillfärs ska minska matsvinnet – ”kan revolutionera skolmaten”

Ny teknik ska möjliggöra att restråvaror från sill kan tas tillvara på och därmed har en ny livsmedelsprodukt tagits fram som Orklavarumärket Abba lanserar.

När sill fileas blir mer än hälften av sillens vikt till restråvaror. En av de stora utmaningarna är att de omättade fettsyrorna i fiskköttet är känsliga för så kallad oxidativ nedbrytning och härsknar snabbt. Det innebär att kvaliteten försämras redan efter några timmar.

Men för att tas tillvara på större delar av sillen har livsmedelsforskare vid Chalmers tekniska högskola utvecklat en ny teknik som möjliggör att restråvarorna kan sorteras och stabiliseras. Ett exempel är att man kan göra fiskfärs på de finaste delarna.

– Det här är en produkt som kan revolutionera skolmaten. Fet fisk är bra att äta minst en gång i veckan, men samtidigt kan fisk vara väldigt dyrt. Så det här är ett sätt att både få ihop budget och näringsvärden, samtidigt som man kan laga rätter som barnen känner igen och smakar riktig gott, säger Kristina Fransson, foodsolutions direktör på Orkla Foods Sverige, i en kommenterar.

Via den nya tekniken stabiliseras filén som sitter kvar på sillens ryggben genom att doppa den i en lösning som bland annat innehåller rosmarin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095