23948sdkhjf

Rapport: Norsk laxodling utarmar inte sill- och strömmingsbestånden

Fiskbranschens Riksförbund drar slutsatsen att det är svensk och europeisk fiskeriförvaltning tillsammans som har skapat den akuta bristen på fiskarna i Östersjön.

Forskningsinstitutet RISE:s rapport, ”Driver svenska konsumtionen av odlad lax ökat svenskt industrifiske i Östersjön?”, som beställts av Fiskbranschens Riksförbund, visar att norsk laxodling inte använder sill/strömming från Östersjön i någon större omfattning.

Därmed kan norsk laxodling inte sägas vara den huvudsakliga drivkraften bakom industrifisket i Östersjön. Det framkommer i ett pressmeddelande från Fiskeribranschens riksförbund.

På senare tid har det har det riktats kritik mot det storskaliga fisket och produktionen av foder. Koppling har gjorts till norsk laxodling och svensk konsumtion av norsk lax, vilket man trott varit anledningen till det storskaliga fisket.

Enligt rapporten utgör lax/strömming mindre än fyra procent av laxfodret. Enbart 0,8 procent baseras på riktat fiske efter sill för att göra fiskmjöl och olja.

– Att Norsk lax inte är drivande utvecklingen vi ser i Östersjön är mycket positivt, även om behovet av svenska åtgärder för att stärka vårt lokala och regionala sillfiske till direkt human konsumtion kvarstår, säger Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschens Riksförbund.

Krischan Kent konstaterar också att det är europeisk och svensk fiskeriförvaltning samt politik som är orsaken till att 90 procent av svenskt fiske efter sill/strömming och skarpsill i Östersjön riktas direkt mot foderindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141