23948sdkhjf

Konsum Värmland exporterar svensk mat till Italien

Konsum Värmland har börjat exportera mat till en svensk restaurang Italien.
Under sommaren har Konsum Värmlands grossistverksamhet inlett export av svenska livsmedel till Italien. Inledningsvis går leveranserna till Italiens första svenska restaurang; Swedish Brasserie Björk i Aostadalen.

- Till att börja med handlar det om cirka sex ton per år som kommer att skeppas till Italien, säger Tomas Sjölander, försäljningschef för Konsum Värmlands grossistverksamhet i ett pressmeddelande.

Svenska matvaror
Det som kommer att exporteras är värmländska specialiteter från bland annat Värmlandschark, Torfolk Gård och Konsum Värmland Bageri. Men det handlar också om andra svenska varor som finns inom Konsum Värmlands breda grossistsortiment, såsom sill, ost, kaviar och knäckebröd för att bara nämna några exempel.

- Vi har den styrkan att, förutom en egen produktion, sammanhållet erbjuda ett fullsortiment av svensk mat från en mängd olika leverantörer. Dessutom har vi en väl upparbetat beställnings- expedierings- och logistikorganisation. Och det är något som underlättar betydligt när man ska påbörja export av svensk mat till utländska och erkända aktörer, menar Tomas Sjölander.

Resultat av samarbete
Konsum Värmlands möjligheter till export är ett direkt resultat av samarbete med Husmansbord och Nordic Innovation Food Arena (NIFA). Husmansbords ambition är att på olika sätt lyfta fram det bästa ur den svenska landskapsmaten, och NIFA arbetar för att samordna små- och storskaliga Värmländska livsmedelsproducenter.

- Det växande intresset för svensk mat innebär att det egentligen inte är svårare att exportera än det är att importera, men det förutsätter att de utländska köparna ska kunna hitta svenska varor, snabbt enkelt och bekvämt. Därför har vi skapat nya och livskraftiga samarbetsformer, säger Pelle Agorelius, initiativtagare till Husmansbord i Grythyttan.

Intresse från ambassaden
Nu hoppas man att den inledande exporten ska sprida ringar på vattnet. Man räknar med att volymerna kommer att öka i samband med att Swedish Brasserie Björk, som för övrigt uppmärksammats stort i internationell media, även öppnar butik i Milano. Dessutom följer den svenska ambassaden i Rom utvecklingen med stort intresse.

- Ambassaden i Rom har länge verkat för att främja svensk mat i Italien. Intresset här är stort, men ett problem har ofta varit att få tillgång till svenska produkter. Därför gläder vi oss åt allt som kan minska avståndet mellan svenska matproducenter och deras italienska kunder, säger Ruth Jacoby, Sveriges ambassadör i Italien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078