23948sdkhjf

Konkurrensverket: Frukt- och gröntföretag får böta 250 000

Ännu ett frukt- och gröntföretag bötfälls. Magnihill har inte betalat sina leverantörer av jordbruksprodukter i rätt tid, enligt Konkurrensverket.

Konkurrensverket har beslutat att företaget Frukt- och gröntföretaget Magnihill ska betala en sanktionsavgift om 250 000 kronor. Grunden är att bolaget inte betalat sina leverantörer av jordbruksprodukter i rätt tid, och därmed har de använts sig av en otillbörlig handelsmetod.

Bolaget, som producerar och bedriver handel med frysta grönsaker, frukt, bär och kryddor, har enligt Konkurrensverkets bedömning vid flera tillfällen betalat ett antal leverantörer senare än 30 dagar efter leveransdagen.

– Den minskade likviditet som de sena betalningarna medför är ett stort problem för leverantörerna. De riskerar också att skapa en ojämn maktfördelning mellan köpare och leverantörer, och därmed en sämre fungerande livsmedelskedja, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Sanktionsavgiftens storlek är baserad på en samlad bedömning av överträdelsens art, varaktighet och omfattning. Köparens omsättning och ekonomiska förutsättningar har också ingått som en del av bedömningen. Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Tidigare har även bolaget frukt- och gröntgrossisten Everfresh pålagts med en sanktionsavgift, vilket var den första enligt den nya lagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093