23948sdkhjf

Rapport: Fisk som kunde hamnat på tallriken slängs tillbaka i havet

Mycket av den fisk och skaldjur som fångas in som kunde bli mat kastas tillbaka i havet eller används inte på grund av skador eller låg efterfrågan. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket.

En ny rapport om livsmedelsförluster visar att fisk allt oftare kastas tillbaka i havet. Även fisk som är fullt ätlig finns det en låg efterfrågan av.

– Arter som sill, skarpsill, tobis och karpfiskar skulle vi kunna äta i högre grad, likaså köttet från siklöja och torskrom, säger Lina Waara fiskeripolitisk utredare på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

I stället går bland annat sill och skarpsill till foder. Detta på grund av den låga efterfrågan som gör det olönsamt att låta fisken gå till livsmedel.

Att det är en låg efterfrågan tror man bland annat beror på rekommendationer till vissa konsumentgrupper att begränsa sin konsumtion av Östersjösill på grund av innehåll av miljögifter. Även fångstområden, affärsöverenskommelser och båtarnas storlek har en betydelse.

– Ur både ett resursperspektiv och beredskapsperspektiv är det viktigt att se hur mer fisk kan gå till livsmedelsproduktion i Sverige, säger Christina Nordin generaldirektör på Jordbruksverket.

Rapporten beskriver flödena inom det havsbaserade fisket under 2021. Under 2021 fångades totalt 153 000 ton fisk och skaldjur i levande vikt. Av detta utgjorde fisk och skaldjur som fiskas för livsmedel 33 procent vilket motsvarar 50 000 ton. En stor del av fångsten 103 000 ton, vilket motsvarar 67 procent, används till foderproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094