23948sdkhjf

Sveriges livsmedel bland de dyraste i Europa

Sverige har de fjärde högsta livsmedelspriserna i Europa.
Prisnivån för livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige låg 24 procent över EU-snittet förra året. Norge, Schweiz, Danmark och Sverige har Europas högsta priser. Den billigaste maten i EU finns i Polen, skriver statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande.

Prisnivån år 2012, för en jämförbar varukorg av livsmedel och alkoholfria drycker, varierar mellan 39 procent under till 86 procent över EU-genomsnittet. Jämförelsen av prisnivåerna på livsmedel har gjorts mellan de 27 EU-länderna år 2012, samt Norge, Island och Schweiz.

Högst pris i Norge
Norge har den högsta prisnivån på livsmedel i Europa med en prisnivå för livsmedel och alkoholfria drycker på 86 procent över genomsnittet för de 27 EU-länderna. Schweiz ligger 55 procent över, följt av Danmark på 43 procent över snittet. Sverige placerar sig på fjärde plats med 24 procent över, och ligger nära Österrikes prisnivå på livsmedel (20 procent över EU-genomsnittet).

De lägsta prisnivåerna på livsmedel finns i Polen, Rumänien och Bulgarien. Där är prisnivån mellan 39 och 32 procent lägre än snittet för samtliga EU-länder. Även de baltiska länderna samt Tjeckien och Ungern har relativt låg prisnivå på livsmedel. Nederländerna, Slovenien, Malta, Grekland och Storbritannien ligger alla väldigt nära genomsnittet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078