23948sdkhjf

Alger är framtidens mat: ”Tror vi kommer se många algprodukter”

I framtiden kan alger ersätta sojabönor som proteinkälla. Bland annat kan det användas som komplement till köttfärs och sojafärs. Det tror i varje fall doktoranden Kristoffer Stedt som forskar inom ämnet.

I en avhandling, ”Seaweeds as a future protein source”, undersöker Kristoffer Stedt, doktorand vid Institutionen för marina vetenskaper, alger som en framtida proteinkälla.

– Alger innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer och har en god potential att vara en viktig del av vår kost. Inom fem år tror jag att vi kommer att se många nya algprodukter på marknaden, säger Kristoffer Stedt, i en nyhet.

Kristoffer har undersökt proteinhalten hos fyra algarter, bland annat grönalgen havssallat. Algen är snabbväxande och varierar i proteinhalt beroende på vart den växer, vilket innebär att det gör det möjligt att öka proteinhalten via näringssammansättningen i vattnet man odlar den i.

– Jag har testat att plocka in havssallat från repodlingar i havet och odlat dem i spillvatten från livsmedelsindustrin. Efter två veckor i det näringsrika vattnet har proteinhalten mer än fördubblats, säger Kristoffer Stedt.

I framtiden tror Kristoffer att alger kommer ta en större plats i olika livsmedel.

– Jag tror att alger kan spela roll i flera olika former, bland annat genom att proteinerna från algerna används som ett komplement till köttfärs och sojafärs. I framtiden tror jag att vi kommer att se produkter som algburgare och algbullar i butikerna. Algernas innehåll av omega-3 och vitamin B12 ger dessutom ett mervärde till produkterna, och gör att algerna även kan användas som tillsatser i andra vegetariska livsmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095