23948sdkhjf

Framtidens kaffe är framodlat i labb

Framtidens kaffe är inte längre hotad. Genom en ny metod har forskare odlat fram kaffe i labbmiljö.

Framtidens påtår kan komma att vara kaffe som är odlat i labb. Kaffets framtid har länge varit hotad av klimatförändringarna. Nederbörd och torka har förstört hela eller stora delar av skördar och forskare har förutspått att vid 2050 kan odlingsbar yta för kaffe ha halverats. Men nu har hoppet vänt där finländska forskare testar på labbodlat kaffe.

I stället för bönor som odlas, skördas, rostas och mals har forskare vid forskningsinstitutet VTT i Finland odlat en cellmassa som motsvarar kaffe. Efter att det har torkat och rostat har de även lyckats få sin första kopp kaffe.

– Testpersonerna gav det godkänt. Än så länge finns kaffet bara för provsmakning och klunkarna spottas ut. Eftersom det inte är ett godkänt livsmedel än får man inte svälja det, säger Heiko Richer, forskare inom bioteknologi och som lett arbetet, säger forskaren Heiko Rischer, till TT.

Via vanliga kaffebönor har forskarna kunnat odla celler som sedan legat i en lösning med socker, mineraler och tillväxtfaktorer. Efter några veckor har en slags massa bildats som sedan torkas till ett pulver som rostas och då efterliknar vanligt kaffepulver.

Men det kan komma att ta tid innan det labbodlade kaffet når butikerna. Det krävs flera försök samt investeringar för att skala upp produktionen.

Men i och med kaffeodlingarnas stora utmaningar hoppas forskaren att det nya kaffet är en del av framtiden.

– En stor del av kaffeproduktionen och transporten är dessutom beroende av fossila bränslen och det finns många etiska problem kring allt från arbetsförhållanden till markfrågor. Med labbodlat kaffe minskar klimatpåverkan betydligt samtidigt som det går att kontrollera tillverkningen på ett helt annat sätt, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125