23948sdkhjf

Världens kaffeodlingar riskerar halveras

En redan minskande produktion kan bli ännu mindre på grund av klimatförändringarna.
Klimatförändringarna kan leda till framtida kaffebrist – det säger australiensiska tankesmedjan The Climate Institute i ny rapport, gjord för Fair Trade Australia & New Zeeland. Mer än 120 miljoner människor i över 70 länder förlitar sig på kaffeproduktionen för sin försörjning, och i takt med att kaffemarknaden fortsätter att växa stöter odlarna på stora utmaningar på grund av klimatförändringarnas effekter.

Redan idag påverkar klimatförändringarna kaffets kvalitet, med stigande temperaturer och förändrad nederbörd, och leder till sjukdomsangrepp på plantorna. Vid år 2050 riskerar den odlingsbara ytan för kaffet ha halverats. Dessutom kan den vilda kaffebusken, som är en livsviktig genetisk källa för kaffeodlarna dö ut omkring år 2080. I rapporten hörs några av världens största kaffeproducenter, som Starbucks och Lavazza, uttala sig om hotet som på flera ställen i världen redan är verklighet.

– Det här är väldigt allvarligt. Klimatförändringar har en farlig påverkan i nutid, det handlar inte längre om framtiden, sa Mario Cerutti på Lavazza under en konferens i Milano redan förra året.

Enligt tidningen The Guardian säger forskare att majoriteten av Nicaraguas kaffeområden förlorats och i Tanzania, där 2,5 miljoner människor försörjer sig i kaffeindustrin, har produktionen sjunkit med cirka 140 kilo kaffe per hektar för varje grad som lägstatemperaturen stigit.

I och med en sämre kaffeproduktion kan odlarna tvingas flytta sina plantager högre upp i bergen och längre bort från ekvatorn, en flytt som påverkar kraftigt eftersom kaffeplantorna kräver tid för att producera bönor. Eftersom det oftast är bönder som lever under ansträngd ekonomi uppmanar rapporten konsumenten att köpa från märken som ger dem skälig ersättning, så att de enklare kan ta sig an problemen som uppstår i och med klimatförändringarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063