23948sdkhjf

Så ska Sverige klara matförsörjningen vid krig

Idag lämnar Livsmedelsberedskapsutredningen in sin rapport om hur Sverige ska klara matförsörjningen vid krig.

Målet med utredningen har varit att undersöka hur Sverige kan trygga livsmedelsförsörjningen vid krig eller kris under minst tre månader där transporter till och från Sverige kan bli begränsade. Bland annat ingår det att analysera hur strategiska varor kan lagras och hur näringslivet kan motstå störningar.

För cirka 20-30 år sedan avvecklades de hemliga livsmedelslager i Sverige. Där förvarades bland annat spannmål, socker, jäst och kaffe. Anledningen till nedläggningen berodde på att man då inte trodde det skulle bli fler krig i Sverige, rapporterar SR:s Ekot.

I Finland tar staten hjälp av företagen att lagra bland annat spannmål, en strategi Sverige kollar på.

– Det kan absolut funka i Sverige. Men det är bråttom för det tar säkert tre till fem år att bygga upp ett lager för att klara ett tre månaders behov, säger Per Arvidsson, vice vd, Lantmännen.

Food Supply har tidigare skrivit om livsmedelsförsörjning vid kris. Senast när Blackthorn AB och Aqua Nobel Sweden AB i uppdrag från Livsmedelsverket genomförde en pilotstudie av livsmedelsföretagens förmåga att ställa om sin produktion vid en kris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094