23948sdkhjf

Krisberedskap: Livsmedelsverket prövade företag att ställa om produktionen

Myndigheten drog tre slutsatser av vad som krävs: förberedelser, kompetens och tillgång på förpackningsmaterial.

De två svenska företagen Blackthorn AB, experter inom krisberedskap, och vattenproducenten Aqua Nobel of Sweden AB har på uppdrag av Livsmedelsverket genomfört en pilotstudie av livsmedelsföretagens förmåga att ställa om sin produktion vid en kris. Syftet var att få en bild av vilka eventuella hinder som finns och kan undanröjas i fredstid för att få en så flexibel tillverkningsberedskap som möjligt. 

Piloten utgick från förpackat dricksvatten. Dels utifrån Livsmedelsverkets ansvarsområde, dels för att många kommuner utreder eller arbetar med att skapa egna typer av beredskapslager där förpackade produkter kan ingå.

Under piloten hittade man inga betydande hinder i nuvarande lagstiftning för en produktionsomställning vid kris eller höjd beredskap, under förutsättning att det sker inom ramen för befintliga tillstånd. Samtidigt drog studien tre slutsatser av vad som krävs: förberedelser, kompetens och tillgång på förpackningsmaterial.

I rapporten anser man också att tillverkare och leverantörer/grossister av förpackningar och emballage är en oerhört viktig komponent i beredskapsutvecklingen. Därför behöver de göra en egen beredskapsplanering, står det i rapporten.

Här kan du läsa Livsmedelsverkets rapport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078