23948sdkhjf

LRF om Livsmedelsberedskapen: ”Behövs snabba beslut”

Nyligen tog landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) emot betänkandet Livsmedelsberedskap från utredaren Ingrid Petersson.

Sverige måste vänja sig vid tanken att äta mindre och sämre i kristider, det konstaterades när Peter Kullgren tog emot betänkandet Livsmedelsberedskap. Utredningen kommer med förslag om hur Sverige ska klara livsmedelsförsörjningen om det blir krig.

– Livsmedelsförsörjning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som alltid ska fungera, i alla lägen, i hela landet. Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa är utredningens betänkande välkommet och kommer utgöra ett viktigt underlag för regeringens arbete med att stärka livsmedelsberedskapen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Målet är att bygga upp ett beredskapslager som klarar tre månaders behov, något som kan komma ta uppemot fem år, konstaterade utredaren Ingrid Petersson.

– Nu behövs snabba beslut om utredningens förslag, och tydliga besked om riktlinjer och statlig finansiering för att landets livsmedelsproducenter ska kunna bidra med sin del, säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som välkomnar utredningens förslag.

– Det är välkommet att utredningen föreslår ett tydligt mål för den svenska livsmedelsberedskapen, så att hela livsmedelskedjan och samhället vet vad vi ska planera för, säger Anna Karin Hatt i en kommentar.

Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157