23948sdkhjf

Livsmedelsverket: Branschen kan lösa socker- och saltfrågan själv

Myndighetens rapport visar på att branschen själva kan komma överens om att sänka salt- och sockerhalterna i livsmedel.

För lite mer än tre år sedan fick Livsmedelsverket i uppdrag att hitta en överenskommelse i livsmedelsbranschen, vilket även innefattar dagligvarubranschen, att sänka salt och socker för att se hur svenskarnas konsumtion av livsmedel kan bli mer hälsosam. 

I slutrapporten menar myndigheten att livsmedelsproducenterna frivilligt vill sänka salt- och sockerhalten. Under flera år har livsmedelsbranschen bedrivit ett frivilligt baserat salt- och sockersänkningsarbete med goda resultat, står det i slutrapporten. 

”Frivilliga åtgärder – till skillnad från tvingande åtgärder och lagstiftning – är ett effektivt sätt att förvalta och förstärka företagens inneboende engagemang i folkhälsofrågor. Frivillighet maximerar potentialen för att skapa varaktiga förändringar och minimerar samtidigt risken att försämra konkurrenskraften. Den kraftiga ökningen av andelen sockerfri läsk är ett tydligt exempel.”

Enligt en enkät visar majoriteten av företagen att det är positiva den den frivilliga branschöverenskommelsen. Cirka 80 procent av företagen svarar att de i sitt sortiment har produkter där salt- respektive sockerhalten har sänkts.

Här kan du läsa hela Livsmedelverkets rapport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125