23948sdkhjf

Ett svagt lingonår

Det ser ut att bli ont om lingon i år.
SLU:s prognos visar på klart sämre tillgång på lingon i alla landsdelar jämfört med ett normalår, enligt ett pressmeddelande.

Årets lingonprognos pekar på en relativt sett mycket svag tillgång i Norrland, där norra Norrland sticker ut med endast 35 procent av medelvärdet för perioden 2003–2012 (se figur 1). Även i södra Norrland tycks det bli mindre än hälften så många lingon som ett normalår. I Svea- och Götaland visar prognosen på svag tillgång på lingon, med ca 60 respektive 70 procent av medelvärdet. Prognosen baseras som vanligt på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker Öppnas i nytt fönster.

– Orsaken till den svaga tillgången på lingon i Götaland kan delvis förklaras med att lingonriset i viss utsträckning har drabbats av samma vinterskador som blåbärsriset. Längre norrut har vi dock ingen bra förklaring, säger Ola Langvall, vid Asa försökspark, som ansvarar för bärobservationerna vid SLU:s skogliga försöksparker.

Vädret påverkar
Mängden bär i skogarna påverkas av vädret och andra händelser under ett helt år, från det att blomanlagen bildas på sommaren tills de mognar nästa sommar. Därför är det svårt att avgöra vilka vädersituationer eller andra händelser som leder till sådan här missväxt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109