23948sdkhjf

Även Arla höjer mjölkpriset

Den pressade mjölkbranschen fortsätter att höja priset till mjölkbönderna. Nyligen höjde Norrmejerier priset och nu följer Arla efter.

Efter att ha låtit mjölkpriset ligga stilla i februari, efter den stora höjningen i januari med 35 öre, höjer Arla priset med 11,1 öre för både konventionell och ekologisk mjölk. Prishöjningen gäller från med den 1 mars.

– Mjölkböndernas marginaler är små och varje öre räknas, inte minst efter förra årets extremväder och rekordhöga ränteläge. Därför är det viktigt och bra att vi har möjlighet att höja mjölkpriset till våra ägare, så att de kan fortsätta driva sina gårdar och fylla hyllorna i mataffärerna med mjölk, yoghurt, ost och andra näringsrika mejeriprodukter, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Med den nya höjningen blir a contopriset i mars 494,6 öre per kilo för konventionell mjölk och 561,6 öre per kilo för ekologisk.

Efter en tuff inledning på 2023 avslutade Arla året med stark tillväxt. I och med det beslutade mejeriet nyligen att utdelningen till landets 2 000 mjölkbönder blir cirka 440 miljoner kronor.

– Tack vare en stark avslutning på året tillsammans med våra stabila finanser kan vi nu betala ut en efterlikvid på över 2 eurocent till Arlabönderna. Det understryker syftet med vår konsolideringspolicy – att betala ut så mycket som möjligt av resultatet till Arlas ägare, kommenterar Jan Toft Nørgaard, mjölkbonde och styrelseordförande i Arla.

Läs också Mejerierna är pressade – mjölkpriset måste upp

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125