23948sdkhjf

Positiv prognos inför årets sockerproduktion

Nordic Sugar förväntar en sockerproduktion över EU-kvoten 2013/14.
Årets första provupptagning av betor har just genomförts i Nordic Sugars fyra produktionsländer – Danmark, Sverige, Finland och Litauen. Resultatet ger positiva förväntningar om att sockerproduktionen 2013/14 i dessa länder totalt kommer att överstiga Nordic Sugars totala EU-kvot på 811 000 ton socker.

Bra förutsättningar
Sockerbetorna såddes något senare än normalt på de flesta platser, med undantag för Sverige, på grund av en kall vår, men växtbetingelserna har därefter varit gynnsamma. En varm, torr och solig period under de första sommarmånaderna, följdes av välbehövliga regn i augusti, vilket har gett en god återhämtning efter den sena sådden, med en god sockertillväxt överlag.

Under förutsättning av fortsatt gynnsamma väderbetingelser är det därför utsikt till en sockerskörd tätt på femårsgenomsnittet i Danmark medan sockerskörden i Sverige och Litauen förväntas ligga över femårsgenomsnittet. I Finland är det utsikt till en god skörd per hektar, här är dock den sådda arealen något lägre än optimalt i år, varför produktionen i Finland troligtvis inte kommer att nå upp till den nationella kvoten.

- Med den sena sådden har vi självklart inte fått den bästa starten på säsongen men vi ser nu än en gång att sockerbetor visar sin potential som en stabil gröda, som under sin långa växtsäsong kan kompensera för varierande växtbetingelser - naturligtvis väl framhjälpta av en professionell insats av odlarna, säger lantbruksdirektör Jannik Olejas.

Start i september
Mot bakgrund av den aktuella skördeprognosen planeras produktionen på Nordic Sugars sockerfabriker att starta under senare delen av september.

Liksom tidigare år görs ytterligare två provupptagningar före produktionsstart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11