23948sdkhjf

Dafgård inför AI: Ställer högre krav på rutiner

Dafgårds har börjat använda sig av allt mer artificiell intelligens och robotik. Men det ställer allt högre krav med riskerna som tillkommer.

Robotar och artificiell intelligens, AI, kan tillföra många fördelar inom livsmedelsbranschen genom att effektivisera och säkra driften. Men det finns även risker med teknologin och ställer allt högre krav på IT-säkerheten.

Dafgårds är ett företag inom branschen som anammat teknologin. Men för att förhindra intrång har de informerat men även genomfört utbildningar bland de anställda för en ökad säkerhet.

– Vi pratar om grundläggande digitala rutiner, till exempel hantering av mejl från tveksamma avsändare. Rutiner som bör vara lika självklara som att tvätta händerna innan vi går in i fabriken. En liknelse som passar bra för oss inom livsmedelsbranschen, förklarar Fredrik Dafgård, IT-direktör hos Dafgårds, för tidningen NLT.

Bland annat har de introducerat maskininlärning, ett område inom AI. Det riktar sig på att lära datorer att lära sig data, i stället för att programmera datorerna.

– Ett exempel är så kallad machine learning, som vi hoppas hjälper oss med prognoser av framtida försäljning. Nyligen införde vi också små digitala puckar på produktionsbanden som känner av temperatur, vibrationer och rapporterar avvikelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141