23948sdkhjf

Överblivna bananer från Göteborgsvarvet blir puré

Bananer som löparna inte äter upp under det halvmaraton som arrangeras i Göteborg gör frukträddaren Rscued bananpuré av.

Göteborgsvarvet har inlett ett samarbete med frukträddaraktören Rscued.

– Vi ser verkligen fram emot att vara en del av folkfesten och att bidra till minskat svinn genom att ta hand om Göteborgsvarvets överskott av bananer, säger Truls Christenson, frukträddare och medgrundare till Rscued i ett pressmeddelande.

Sedan 2015 har Rscued räddat och förädlat mer än 2 000 ton frukt och grönsaker till juicer, shots och smoothies. Produktportföljen varierar efter säsong och vad som behöver räddas för stunden. För Göteborgsvarvets del är det alltså framför allt bananer som kommer att behöva räddas.

– Traditionellt räddar vi frukt och grönsaker från butiker och grossister, men det kan också vara för stora evenemang som Göteborgsvarvet. När det är så många deltagare involverade är det givetvis svårt att beräkna exakt hur många bananer som kommer att gå åt. Där ser vi till att allt överskott kommer till användning, säger Truls Christenson.

De bananer som räddas kommer att bli till en bananpuré som främst ska användas i sommarens smoothies som produceras under sommaren och hösten men Göteborgsvarvets bananer kommer även att dyka upp i en glassbar i Stockholms skärgård. Det är Kalle Möller, känd från Youtube-succén Paradrätten, som kommer att ha en pop up-glassbar på Möja i sommar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062