23948sdkhjf

Gurkan med ätligt skydd ute i handeln

Det svenska innovationsbolaget Saveggys plastfria ätbara skydd på gurka har börjat provsäljas på Lidl i Limhamn.

Det Lundbaserade innovationsbolaget Saveggy har utvecklat en växtbaserad ätlig skyddsbarriär, baserad på glutenfri raps- och havreolja. Skyddet sprayas på varan och får bland annat gurkans hållbarhet att öka tre till fyra gånger. Tanken är att den även ska kunna appliceras på andra frukter och grönsaker som i dag är inplastade.

Gurka är först ut på marknaden och har börjat testsäljas på Lidl i Limhamn.

– Det är med stolthet och spänning vi för första gången får möjlighet att låta konsumenter köpa gurka med växtbaserat skydd istället för plast. De svenskodlade gurkorna kommer att hålla sig fina, fräscha och goda från butik och hela vägen hem till kylskåpet, säger Arash Fayyazi, vd och medgrundare av Saveggy.

Plastformsteknologin är den enda tillgängliga ersättningen för plastförpackningar för frukt och grönt i Sverige och är det enda ätbara alternativet som följer EU-förordningar för frukter och grönsaker med ätligt skydd.

Lidl och Ica med flera har sedan tidigare investerat i Saveggy. I april investerade även Unconventional Ventures, LRF Ventures, Almi Invest Greentech och affärsänglar 20 miljoner kronor i foodtechbolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375