23948sdkhjf

Fermentering ska omvandla rester till ätbara råvaror

Greenfood undersöker nu via ett nytt projekt hur rester kan bli till ätbara råvaror via fermentering.

Under 2021 tog Greenfood beslutet att halvera svinnet och har sedan dess sökt efter innovativa lösningar för att ta till vara på resterna. Just nu undersöker Greenfood tillsammans med bioteknikföretaget Tekinn hur man med hjälp av fermentering och bakterier kan ta till vara på restprodukter.

– Den unika fermenteringsprocessen omvandlar restströmmar från livsmedelsproduktion, som fibrösa stjälkar och skal, till helt nya råvaror. Dessa material blir vanligtvis avfall eller djurfoder, men efter vår fermenteringsprocess blir den nya råvaran inte bara ätlig utan också berikad med avseende på smak, textur och näring. De bidrar också med andra värdefulla egenskaper i olika slutprodukter. Vi är mycket glada över att vår teknik bidrar till den nödvändiga omställningen av vårt matsystem, både i Sverige och globalt, förklarar Fredrik Jonsson från Tekinn AB som är ett av livsmedelsbolagen på Smile Venture Hub.

Innovationsprojektet är en del av Cirkulär utvecklingshubb, som finansieras av Europeiska utvecklingsfonden och Region Skåne. Genom att låta bakterier bryta ner de ämnen som människan inte kan tillgodogöra, exempelvis olösliga fibrer, ska det som idag betraktas som oätbart bli helt nya råvaror.

– Fortfarande finns massor att göra när det gäller att förädla restflöden inom frukt och grönt. Samarbete med andra innovativa aktörer är nyckeln för att utveckla nya processer som ingen ännu tänkt på. De ska dessutom fungera att skala upp till stora volymer, och där bidrar vår storlek och erfarenhet som en av Europas största inom vår bransch. Skalbarhet är en förutsättning för att matsystemet ska bli hållbart på lång sikt, och vi är fast beslutade om att bidra med det vi kan där, säger Maria Mehlin, hållbarhetsutvecklare på Salico som ingår i Greenfood Group, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078