23948sdkhjf

Jätteanläggning för sallad ska drivas med solenergi

Ljusgårdas anläggning i Tibro ska få energin från solparksanläggningen i Hova.

I dag har Ljusgårda en anläggning om 7 000 kvadratmeter i Tibro. Nyligen blev det också klart att bolaget kommer att köpa elen till grönsaksproduktionen från Svea Solars solpark i Hova. Solparken väntas ge 8 GWh per år, vilket mer än väl täcker Ljusgårdas energibehov för att producera en årlig volym av 520 ton sallad, står det i ett pressmeddelande. 

– Det här är ett bra exempel på ett nytt tillvägagångssätt för att skapa synergier mellan konventionella odlingsmetoder och nya tekniker som vertikal odling, vilket möjliggör produktion av både basgrödor och bladgrönsaker samtidigt. Den här typen av solparker erbjuder nya innovativa tillvägagångssätt för att säkerställa energiförsörjning för Ljusgårda. Varje hektar kommer att bidra till omställningen för ett mer hållbart livsmedelssystem, kommenterar Michael Martin, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är expert på urbana odlingsmetoder.

Solparken täcker 13 hektar, ungefär 19 fotbollsplaner, och använder ett så kallat ”single-axis tracker” system, vilket innebär att solpanelerna följer solen och kan vridas för att möjliggöra fortsatt jordbruk.

– Det här är Sveriges mest innovativa solpark, den första storskaliga agrivoltaiska parken med helt ny teknik. Det känns kul att det här PPA-avtalet är med just Ljusgårda med deras nytänkande och hållbara grönsaksproduktion, säger Pontus Skog, utvecklingschef för solparker på Svea Solar, i en kommentar.

För fyra år sedan påbörjade Ljusgårda planerna på en jätteanläggning om 18 000 kvadratmeter. Investeringen ligger på 200 miljoner kronor och ska bli en av Europas största och skulle stå klar under 2022. Men på grund av pandemin har det första spadtaget fått flyttas fram.

Planen är att nu att den ska vara färdig för produktion under 2026, berättar grundaren och utvecklingschefen Erik Lundgren för sajten Impact Loop.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094