23948sdkhjf

Clean Eating i blåsväder igen – döms till böter

Clean Eating gjorde reklam med Abba-låt och tvingas böta 200 000 kronor samt betala 470 000 kronor i rättegångskostnader.

Återigen har Clean Eating hamnat i blåsväder. Förra gången dömdes grundaren och influeraren Katrin Zytomierska och hennes bolag till att betala 1,25 miljoner kronor för att inte ha reklammärkt sina inlägg som innehöll marknadsföring. Nu döms bolaget igen, denna gång för att olovligen har använt Abbas låt ”The winner takes it all” i reklamen för sitt bolag, skriver Aftonbladet.

Abbas representanter Polar Music AB och Universal music publishing AB stämde Katrin Zytomierska och hennes bolag Clean Eating för brott mot upphovsrättslagen 2023 efter att bolaget använt låten i en reklampublicering på Instagram den 16 augusti 2022. Förra veckan kom domen då bolaget dömdes till böter i Stockholm tingsrätt.

”Domstolen finner att Clean Eating gjort intrång i Universals upphovsrätt till det musikaliska verket ’The winner takes it all’ respektive Polas rättigheter till upptagningen av framförandet av verket samt producenträttigheter”, står det i domen.

Totalt ska bolaget betala 200 000 kronor, 100 000 till Polar Music och 100 000 till Universal Music. Clean Eating ska även betala rättegångskostnader på över 470 000 kronor. 

Till Aftonbladet meddelar Zytomierskas advokat att de tänker överklaga domen.

– Jag är förvånad, det var inte den slutsats som vi hade förväntat oss. Domen kommer överklagas, men vi behöver göra en ordentlig genomgång för att förstå hur man har kunnat komma fram till den här slutsatsen, säger advokat Mark Safaryan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062