23948sdkhjf

Slarv med salmonellakontrollen av kött från andra EU-länder

| Av Jenny Svensson | Tipsa redaktionen

Det brister i företagens egen kontroll av att kött som skickas till Sverige från andra EU-länder är salmonellafritt.

Det slarvas med salmonellakontrollen av kött från andra EU-länder, både hos leverantörerna och hos de svenska företagen som köper köttet. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket och tio kommuner gjorde löpande under 2012.

– Det är oacceptabelt att var sjätte sändning inte har provtagits på rätt sätt, säger veterinärinspektör Åsa Kjellgren i ett pressmeddelande.

Bättre kunskap behövs hos myndigheter och företag i både avsändarländerna och Sverige.

Hindra att salmonella kommer in i landet
Sverige är i det närmaste är fritt från salmonella och den så kallade salmonellagarantin ska i möjligaste mån hindra att salmonella kommer in i landet. Kött från andra länder ska provtas för salmonella innan det skickas till Sverige. Under 2012 har Livsmedelsverket tillsammans med tio kommuner gjort kontroller på 71 företag som tagit emot kött från andra EU-länder. Dokument för 131 sändningar (78 nöt-, 45 gris- och 8 fjäderfäkött) kontrollerades och salmonellaanalyser gjordes på 33 partier.

Brister i dokumentering
Det finns brister på ett antal punkter i leverantörernas hantering av salmonellagarantierna.
Det förekom att handelsdokument saknade namnteckning och att kött skickades innan analysen är klar. Var tjugonde parti saknade laboratorieintyg eller analysresultat och var tionde parti saknade tydligt samband mellan partiet och analysen. Det visade sig även att var sjätte parti inte var provtaget enligt gällande lagstiftning samt att vart tredje bulkparti (där delarna inte packas styckevis) hade färre prov än Livsmedelsverket rekommenderar.

Uppföljande stickprov
Vart femte mottagande företag saknade rutiner för att granska partiernas dokument för salmonellagarantin och för att hantera brister i dokumenten.
Salmonellagarantier kan inte vara hundraprocentiga och färre än hälften av de mottagande företagen saknar rutiner för egen uppföljande provtagning.

Läs också: Bekämpningsmedelsrester på historiskt låga nivåer

– Det är en låg siffra. Salmonella är en hälsofara och företagen bör ta egna stickprov regelbundet, säger veterinärinspektör Åsa Kjellgren.

Läs också: Nationell matsvinnsundersökning drar igång

Myndigheterna tog salmonellaprover på 33 av sändningarna. Två partier innehöll salmonella.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Storpack för ägg helt utan plast

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Norsk skatt kan få laxpriset att skjuta i höjden

Nu kommer Coca-Colas hallon

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Bekämpningsmedelsrester på historiskt låga nivåer

Sjöstrand Coffee ökade intäkterna

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Mängden livsmedelsgodkänd återanvänd plast ökar

Nu ska europeiska varumärken skyddas i Kina

Undersökning: Matavfallspåsar i fruktavdelningen en succé

Miljoner utlyses för att utveckla svensk matkultur

Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

Vi har besökt konferensen Nordic Food Industry med fokus på ny teknik och innovation som kan stärka den svenska livsmedelsindustrin.

Oatly tar in miljoner i – främst från bryggeri

De ska skapa direktkanal mellan jordbrukare och konsument

Scandi Standard: Prishöjningar bidrog till ökad tillväxt

3

Nu kommer pant på take away-förpackningar

Impossible Foods ska sälja "fläsk" till Kina

Så hållbara är branschens börsbolag

HK Scan ska bredda utbudet

Axel Johnson blir helägare av Martin & Servera

Simris Alg: "Vd saknar krismedvetenhet"

Greenfoodföretag i samarbete med veganosttillverkare

Ny köttguide från WWF – branschen kritisk

Industrifacken kräver 3 procent i löneökning

Ny certifiering i Västerhavet öppnar för nya fångster

Ica-butikens svinnfrukt blir till must

Tredubblad omsättning för Peckas

De gör komposterbara fruktpåsar för handeln

Kalix löjrom tappar sin miljöcertifiering

Matsvinnsföretag backas upp med nytt kapital

De bygger insektsanläggning i Dalarna

Starbucks bättre än prognosen

Framgång i Asien men stopp i Europa för Carlsberg

Finska bryggeriet tuffar på

Se alla Företagens egna nyheter

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Lenze erbjuder Plug & Produce

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Har du etiketter till årets största shoppingsäsong?

Floatglas – Materialet som används överallt

Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fält

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Adsorptionstork för livsmedel- samt läkemedelsindustrin

Hydoscands SlangExpress växer i Göteborg

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Industrimässa i Arena Arctica

Ny koncernchef i Hydroscand Group

Lagafors representeras på Cibus Tec i Italien

Kipp pratar om LONG-LOK

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Blyglas för industriell och medicinsk användning

Ny kakförpackning som blivit återvinningsbar

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Populär multifunktionslåda – nu i återvunnen plast

Vi ses på Elmia!

BUS eller godis?

Fatpump i hygieniskt utförande

Sänd till en kollega

0.174