23948sdkhjf

Arla höjer priset och söker nya medlemmar

Arla höjer priset på mjölk för tredje månaden. Trycket på mjölk är stort och fler medlemmar önskas till den kooperativa föreningen.

– Mjölkpriset till bönderna behöver stiga om Sverige ska klara av både den gröna omställningen av lantbruket och öka vår livsmedelsberedskap, kommenterar Cecilia Kocken, Arlas Sverigechef, i ett pressmeddelande. 

Arla höjer priset för bönderna med 11,3 öre per kilo respektive 22,6 öre för konventionell och ekologisk mjölk. Dessutom får de 5 öre extra på grund av valutaeffekten.

– Arlabönderna och resten av lantbruket har redan gjort stora investeringar för att kunna stå emot ett förändrat klimat med extremväder och samtidigt öka matproduktionen med minsta möjliga klimatavtryck. Men för att ta nästa steg måste fler delar av samhället vara med och dela på kostnaderna.

Efter prishöjningen blir a contopriset för konventionell mjölk 524,9 öre per kilo och 603,0 öre för ekologisk.

Arla ser ljust på framtiden för svensk mjölk och öppnar även upp för att ta in nya medlemmar, skriver de i ett pressmeddelande. Förra året tillkom 15 nystartade mjölkproducenter.

– Vi kommer inte att knacka på hos någon, men de mjölkgårdar som är intresserade är varmt välkomna att höra av sig till oss, kommenterar Inger-Lise Sjöström, vice ordförande för Arla och mjölkbonde i Östergötland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063