23948sdkhjf

Låg förekomst av salmonella i svensk mjölk

Det är låg förekomst av salmonella i Sveriges mjölkbesättningar.
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gjort analyser av tankmjölk för att undersöka hur utbrett salmonella är bland svenska mjölkkor. Undersökningen omfattar samtliga mjölkbesättningar i Sverige. Resultaten visar att det finns spår av salmonella hos tre procent av besättningarna i hela landet. Förekomsten varierar mellan noll och 17 procent mellan olika regioner.

Regionala skillnader
Sverige har under flera decennier framgångsrikt arbetat med att övervaka och bekämpa salmonella i livsmedelskedjan. Den undersökning SVA nu presenterar visar en generellt låg förekomst av salmonella i mjölkbesättningar men synliggör också att det finns regionala skillnader.

- En förekomst på tre procent är bra sett i ett internationellt perspektiv. Det är också glädjande att vi inte ser några tecken på ökning sen den förra, begränsade tankmjölksundersökningen 2007, säger Estelle Ågren, veterinär, SVA i ett pressmeddelande.

Flest fall på Öland
Öland är den region som har flest gårdar med salmonella vilket tidigare övervakning och undersökningar också visat. Men resultaten visar också på en nedgång med tio procentenheter på Öland sedan 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078