23948sdkhjf

Viessmann förvärvar Norpe

Viessmann förvärvar Norpe, en finsk leverantör av kommersiella kyllösningar.
Viessmannkoncernen övertar Finlandsbaserade Norpekoncernen. Den tyska tillverkaren av värme-, kyl- och luftkonditioneringssystem tillkännagav förvärvet i Helsingfors den 23 september 2013. Familjeföretaget Viessmann erbjuder sin nya koncernmedlem ett långsiktigt perspektiv för att förstärka sin marknadsposition som en av Europas ledande leverantörer av kyllösningar för dagligvaruhandeln, enligt ett pressmeddelande.

Norpe grundades 1953 i Borgå, som ligger 50 kilometers nordost om Helsingfors, och har över 450 anställda och hade 2012 en omsättning på över 130 miljoner euro. Norpes fabriker och huvudkontor ligger i Borgå, Finland. Företaget har dotterbolag i Finland, Sverige, Norge, Tyskland, Polen och Estland, ett försäljningskontor i Lettland och ett representationskontor i Ryssland.

Marknadsledande i Norden
Norpe är marknadsledande i Norden och Östersjöområdet. Leverantören av kommersiella kyllösningar har dessutom haft en snabb och lönsam tillväxt tack vare ökad affärsverksamhet på huvudmarknaderna, inklusive Ryssland och Tyskland. Företaget är även aktivt i Centraleuropa, Mellanöstern och Australien.

- Vi vill fortsätta på den inslagna vägen mot att bli en komplett leverantör av kyllösningar, liknande den position vi har inom värmesektorn, säger Dr Martin Viessmann, Viessmannkoncernens ägare i ett pressmeddelande. För att uppnå detta koncentrerar vi i nästa steg på att utöka vårt produktsortiment för dagligvaruhandeln. Vi är övertygade om att Norpes omfattande och attraktiva produktportfölj passar utmärkt i vår strategi.

- Vi är både entusiastiska och hedrade över att bli en del av Viessmannkoncernen. De tre senaste åren har vi systematiskt och mycket lönsamt följt vår företagsstrategi. Den mycket respekterade och starka nya ägaren gör det möjligt för oss att ta ytterligare ett steg upp. Den här transaktionen är också en stor möjlighet för Norpes personal att ingå i ett globalt företag av världsklass som Viessmannkoncernen, säger Matti Virtanen, Norpes vd.

Viktigt steg för bredare produktsortiment
För Viessmann, som redan är en komplett leverantör av värmesystem, innebär förvärvet ett viktigt steg mot att även kunna erbjuda ett omfattande produktsortiment för kommersiella kyllösningar. Genom att 2012 ta steget in i kylbranschen har företaget inte bara tagit hänsyn till överensstämmelsen mellan kyl- och värmeteknik utan dessutom börjat exploatera ytterligare marknadspotential i länder där uppvärmning är mindre viktigt på grund av klimatet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062