23948sdkhjf

Mästarprovet i Charkuteri slutfört

| Av Jenny Svensson | Tipsa redaktionen

Fyra klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri.

Ola Holmqvist, till vardags på Sohlbergs Chark i Gävle, Bo Lodin, Specialchark i Stockholm, Johan Grahn, Nordfalks Västerås och Johan Skottén, Culinar i Fjällkinge var de som klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri 2013. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Linköping och Stockholm 23-24 maj respektive 25-26 september. De nya Mästarna i Charkuteri tar emot sina Mästarbrev vid den årliga Hantverksceremonin den 6 november i Stockholms Stadshus, Blå hallen.

Färdighet i styckning
För att bli Mästare i Charkuteri ska man ha gedigen erfarenhet inom yrket, teoretiskt kunna sitt område samt även behärska den ekonomiska sidan av yrket. Själva Mästarprovet görs under två dagar då man dels prövas på färdigheterna i styckning då denna disciplin är grunden till råvaruhanteringen och dels charkuteritillverkning. Examinator, som själv måste vara Mästare, bestämmer vad som ska styckas och vilken typ av charkuteri som ska tillverkas. Få har gjort eller klarat provet under de senaste åren.

- Det är en riktig utmaning, oj vad nervös jag var. Men har man arbetat sina år och är intresserad ska man definitivt göra provet, säger en lättad Bo Lodin från Stockholm i ett pressmeddelande.

- Det är ett yrke som ställer krav på bred kunskap, inte minst om du ska kunna kalla dig Mästare. Det har jag fått erfara under förberedelserna. Mästarkraven är höga, men det ska de ju vara, påpekar Johan Grahn, som nu kan återvända till Göteborg och kryddföretaget där han arbetar med kryddor och produktutveckling för charkuteribranschen.

Läs också: Rybergs charkuteri varslar

- Det är som att börja om, men det är mycket nyttigt. Det har man igen framöver som yrkesman...eller som Mästare som man nu är, skrattar Ola Holmqvist från Gävle.

Mästare är högsta nivån
Mästarnivå är den högsta nivån som en yrkesman kan nå inom charkuteri i Sverige. Så det är höga krav som ställs och måste ställas.

Läs också: KLS Ugglarps tar över charkföretag

- Charkmästare har i första hand att klara det praktiska arbetet. Det måste fungera även om den teoretiska delen inte är att förakta, säger examinator Sven Hammar från Stockholm.

- Detta är ett svårt men härligt yrke. Charkuteri har mycket av kockens grund men med bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö. Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig siar Sven Hammar. Älskar man mat men vill kunna hämta barnen på dagis så finns ingenting bättre, skrattar han och kramar om skåningen Johan Skottén efter att fått en ny Mästarkollega till skrået.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Johanssons bröd får nytt liv hos Bake my day

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Trots corona stärkte Lantmännen resultatet

Mathem dubblar i Göteborg

Orkla köper Havrefras

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Tempcon group köper Fiskhamnens åkeri

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Barnmatsföretag i konkurs

250 varslas på Martin & Serveras lager

Butiken beställer mer Paolos-produkter "Vi vill undvika matsvinn"

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

Nu startar Risentas produktion i Mölndal

Siljans Chark överlever med nya ägare

Nicks drar in 7,3 miljoner dollar i investeringsrunda

Semper slutar med palmolja

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

1

Litet kaffeföretag vände under corona – inleder stort avtal med Lidl

Ålfiskeförbudet fortsätter

SIA Glass designar för återanvändning

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Ny vd för Trensums Food

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Ny vd för Peckas naturodlingar

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Så gör butikerna med Paolos produkter

Se alla Företagens egna nyheter

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Sänd till en kollega

0.172