23948sdkhjf

Mästarprovet i Charkuteri slutfört

Fyra klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri.
Ola Holmqvist, till vardags på Sohlbergs Chark i Gävle, Bo Lodin, Specialchark i Stockholm, Johan Grahn, Nordfalks Västerås och Johan Skottén, Culinar i Fjällkinge var de som klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri 2013. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Linköping och Stockholm 23-24 maj respektive 25-26 september. De nya Mästarna i Charkuteri tar emot sina Mästarbrev vid den årliga Hantverksceremonin den 6 november i Stockholms Stadshus, Blå hallen.

Färdighet i styckning
För att bli Mästare i Charkuteri ska man ha gedigen erfarenhet inom yrket, teoretiskt kunna sitt område samt även behärska den ekonomiska sidan av yrket. Själva Mästarprovet görs under två dagar då man dels prövas på färdigheterna i styckning då denna disciplin är grunden till råvaruhanteringen och dels charkuteritillverkning. Examinator, som själv måste vara Mästare, bestämmer vad som ska styckas och vilken typ av charkuteri som ska tillverkas. Få har gjort eller klarat provet under de senaste åren.

- Det är en riktig utmaning, oj vad nervös jag var. Men har man arbetat sina år och är intresserad ska man definitivt göra provet, säger en lättad Bo Lodin från Stockholm i ett pressmeddelande.

- Det är ett yrke som ställer krav på bred kunskap, inte minst om du ska kunna kalla dig Mästare. Det har jag fått erfara under förberedelserna. Mästarkraven är höga, men det ska de ju vara, påpekar Johan Grahn, som nu kan återvända till Göteborg och kryddföretaget där han arbetar med kryddor och produktutveckling för charkuteribranschen.

- Det är som att börja om, men det är mycket nyttigt. Det har man igen framöver som yrkesman...eller som Mästare som man nu är, skrattar Ola Holmqvist från Gävle.

Mästare är högsta nivån
Mästarnivå är den högsta nivån som en yrkesman kan nå inom charkuteri i Sverige. Så det är höga krav som ställs och måste ställas.

- Charkmästare har i första hand att klara det praktiska arbetet. Det måste fungera även om den teoretiska delen inte är att förakta, säger examinator Sven Hammar från Stockholm.

- Detta är ett svårt men härligt yrke. Charkuteri har mycket av kockens grund men med bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö. Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig siar Sven Hammar. Älskar man mat men vill kunna hämta barnen på dagis så finns ingenting bättre, skrattar han och kramar om skåningen Johan Skottén efter att fått en ny Mästarkollega till skrået.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062