23948sdkhjf

Mästarprovet i Charkuteri slutfört

| Av Jenny Svensson | Tipsa redaktionen

Fyra klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri.

Ola Holmqvist, till vardags på Sohlbergs Chark i Gävle, Bo Lodin, Specialchark i Stockholm, Johan Grahn, Nordfalks Västerås och Johan Skottén, Culinar i Fjällkinge var de som klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri 2013. Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Linköping och Stockholm 23-24 maj respektive 25-26 september. De nya Mästarna i Charkuteri tar emot sina Mästarbrev vid den årliga Hantverksceremonin den 6 november i Stockholms Stadshus, Blå hallen.

Färdighet i styckning
För att bli Mästare i Charkuteri ska man ha gedigen erfarenhet inom yrket, teoretiskt kunna sitt område samt även behärska den ekonomiska sidan av yrket. Själva Mästarprovet görs under två dagar då man dels prövas på färdigheterna i styckning då denna disciplin är grunden till råvaruhanteringen och dels charkuteritillverkning. Examinator, som själv måste vara Mästare, bestämmer vad som ska styckas och vilken typ av charkuteri som ska tillverkas. Få har gjort eller klarat provet under de senaste åren.

- Det är en riktig utmaning, oj vad nervös jag var. Men har man arbetat sina år och är intresserad ska man definitivt göra provet, säger en lättad Bo Lodin från Stockholm i ett pressmeddelande.

- Det är ett yrke som ställer krav på bred kunskap, inte minst om du ska kunna kalla dig Mästare. Det har jag fått erfara under förberedelserna. Mästarkraven är höga, men det ska de ju vara, påpekar Johan Grahn, som nu kan återvända till Göteborg och kryddföretaget där han arbetar med kryddor och produktutveckling för charkuteribranschen.

Läs också: Rybergs charkuteri varslar

- Det är som att börja om, men det är mycket nyttigt. Det har man igen framöver som yrkesman...eller som Mästare som man nu är, skrattar Ola Holmqvist från Gävle.

Mästare är högsta nivån
Mästarnivå är den högsta nivån som en yrkesman kan nå inom charkuteri i Sverige. Så det är höga krav som ställs och måste ställas.

Läs också: KLS Ugglarps tar över charkföretag

- Charkmästare har i första hand att klara det praktiska arbetet. Det måste fungera även om den teoretiska delen inte är att förakta, säger examinator Sven Hammar från Stockholm.

- Detta är ett svårt men härligt yrke. Charkuteri har mycket av kockens grund men med bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö. Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig siar Sven Hammar. Älskar man mat men vill kunna hämta barnen på dagis så finns ingenting bättre, skrattar han och kramar om skåningen Johan Skottén efter att fått en ny Mästarkollega till skrået.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Löjfisket är slut för i år

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

Pizzakedjan Domino's lämnar Sverige

Ny social matbutik i Skellefteå

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Bageriet flyttar in på Ica

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

Stockholmsföretag flyttar produktionen till Småland

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

1

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann mässpris

Uppsalaföretag startar egen butik

Här kommer Happy Food Stores andra butik

"Det största som hänt på fodersidan"

Världens första ölflaska i papper

Yoghurt i klimatsmart bägare

Picard bygger om alla butiker och öppnar nya: ”Mer premiumkänsla”

Nya ägaren Knut Faremo räknar med vinst inom 1-2 år: ”Picard har en mycket stor potential”, säger han.

Livsmedelspåse med kemiskt återvunnen plast

HK Scan tar initiativ för klimatet

Fåddman investerar och satsar på export

På nytt jobb
Carlsberg får ny kommersiell direktör

Matpriserna sjönk i september

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

På nytt jobb
Bergendahls rekryterar från Atria

Arlas klimatmål godkänns

De får oljeorder på 50 miljoner

Svårt att hitta hållbart kött

Atria satsar miljarder på kyckling

Gränshandeln säkrad: sockerskatten består

Nyhléns Hugosons satsar på AI

Se alla Företagens egna nyheter

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Övervakning i realtid görs enkelt!

ebm-papst ställer ut på Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019

Produktnyhet Arbetsstyckestabilisator från KIPP

Sänd till en kollega

0.151