23948sdkhjf

Regeringen vill kartlägga exportmarknader för livsmedel

Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att kartlägga nya exportmarknader.
Fler exportmarknader måste erövras för att målet om en fördubblad livsmedelsexport till år 2020 ska uppnås. Regeringen ger nu Jordbruksverket i uppdrag att kartlägga nya exportmarknader.

- EU kommer att vara vår viktigaste exportmarknad under en överskådlig tid, men det är viktigt att inte glömma bort den snabba tillväxt av nya marknader utanför EU. Vi kan inte kalla Sverige för "det nya matlandet" utan att ha en betydande livsmedelsexport, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Export till Norden
I dag beslutade regeringen att ge Jordbruksverket i uppdrag att kartlägga exportmarknader för livsmedel utanför EU:s gränser. De viktigaste marknaderna är för närvarande Norge, Danmark, Finland, Frankrike och Polen som står för nästan halva exporten. Fler marknader måste dock erövras för att målet om en fördubblad livsmedelsexport till år 2020 ska kunna uppnås. Målsättningen är del av regeringens vision Sverige - det nya matlandet.

I uppdraget till Jordbruksverket ingår även att redogöra för möjligheterna att ta fram statistik som närmare kan beskriva livsmedelsexportens utveckling samt betydelse för sysselsättning, tillväxt och dynamiska effekter i övrigt.

Uppdraget ska avrapporteras senast den 28 februari 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094