23948sdkhjf

McDonald’s har bidragit med 79 miljarder till Sveriges BNP

McDonald’s har under sina första 40 år i Sverige bidragit med 79 miljarder till Sveriges BNP.
Enligt en rapport från HUI Research som summerar McDonald’s samhällsbidrag sedan starten 1973 har McDonald’s under sina första 40 år i Sverige bidragit med 79 miljarder kronor till Sveriges BNP.

46 miljarder i inkomster
Vidare har företagets verksamhet skapat 236 000 arbetstillfällen under 40 år.

– Enligt våra beräkningar har McDonald’s under 40 år genererat nära 46 miljarder i inkomster till medarbetare som jobbat på företaget och hos leverantörerna. Dessa har bidragit till konsumtion och tillväxt i ekonomin generellt och genererat intäkter till statskassan som har använts till att exempelvis finansiera svensk vård, skola och omsorg, säger Nils Bohlin, samhällschef på HUI Research i ett pressmeddelande.

– När Paul Lederhausen öppnade den första restaurangen på Kungsgatan i Stockholm 1973 var det få som trodde på idén. Idag är vi en naturlig del i mångas vardag och Sveriges ledande restaurangkedja. Och vi fortsätter växa. Under de kommande fem åren planerar vi att öppna cirka 50 nya restauranger och därmed skapa cirka ytterligare 2 000 jobb utöver de vi redan anställer varje år, säger John Atherton, vd på McDonald’s.

435 000 gäster om dagen
Idag är McDonald’s Sveriges mest besökta restaurang med cirka 435 000 gäster om dagen och Sveriges största privata arbetsgivare för unga. HUI-rapporten visar att McDonald’s under 40 år har investerat 213 miljoner kronor i utbildning för sina medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094