23948sdkhjf

Elitkockarna vill ha mer direktkontakt med Sveriges bönder

Kockarna vill ha mer direktkontakt med Sveriges bönder för bättre samarbeten.
Alla de 24 kockar som tävlar i Årets Kock 2014 – SM i professionell matlagning vill ha mer direktkontakt med de bönder från vilka de köper sina råvaror. Det visar en rundringning som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har gjort till årets semifinalister i Årets Kock 2014.

Ökar förståelsen
Att prata direkt med lantbrukaren ökar förståelsen mellan kocken och bonden och öppnar upp för bättre samarbeten. Det anser alla kockar som tävlar i Årets Kock 2014.

– För mig är det viktigt att få ett ansikte på vem som producerar råvarorna som jag ska tillaga. Genom att prata direkt med bonden blir han eller hon inte anonym utan måste stå för sin produkt. Jag vill till exempel veta att djuren har det bra och behandlas med respekt. Samtidigt får vi en ökad förståelse för varandras jobb och hur vi tänker kring råvarorna. Något som bara kan utveckla samarbetet ytterligare, säger Ulf Eriksson, kock i ett pressmeddelande.

Vill göra besök på gården
Även om flera av kockarna påpekar att tid är en bristvara för både kocken och bonden, vill de flesta gärna göra gårdsbesök.

– Det skulle vara roligt om bönderna kunde komma till vår restaurang och berätta om sina råvaror och att vi sedan gör återbesök på deras gårdar. Det skulle vara spännande att få ta del av deras vardag och till exempel vara på plats när de skördar. Jag gillar det här med att följa råvaran från det att den skördas tills dess att den hamnar i mitt kök, säger Patrik Jonsson, kock.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11