23948sdkhjf

EU vill begränsa plastkassarna

EU-kommissionen har antagit ett förslag för att minska användningen av bärkassar i plast. Orsaken är att påsarna är ett mycket allvarligt miljöproblem.
För att minska förbrukningen av bärkassar i plats har EU-kommissionen nu antagit ett förslag för att få ner användningen inom unionen.

Ekonomiska åtgärder
Förslaget omfattar minskning av användning av bärkassar tunnare än 50 my, eftersom de tunnare bärkassarna mer sällan återanvänds än de tjockare. Åtgärderna som länderna får vidta omfattar avgifter, nationella reduceringsmål och marknadsbegränsningar.

- Vi agerar för att lösa ett mycket allvarligt och mycket tydligt miljöproblem. Varje år bidrar mer än 8 miljarder plastpåsar till nedskräpningen av Europa, med enorma skador på miljön som följd, säger miljökommissionär Janez Potocnik, enligt Plastforum. Vissa medlemststater har redan uppnått mycket goda resultat när det gäller att begränsa användningen av plastpåsar. Om andra gör likadant, kan vi minska förbrukningen i Europeiska unionen med så mycket som 80 procent.

Ytterligare godkännande
För att förslaget ska träda i kraft måste det godkännas av Europaparlamentet och Europeiska rådet. Ställer de sig positiva till förslaget innebär det att medlemsländerna har ett år på sig att anta direktivet och två år att införa det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078