23948sdkhjf

Grönsaker och sushi orsakar flest matförgiftningar

Noroviruset, som även orsakar vinterkräksjuka, låg bakom de flesta rapporterade matförgiftningsfallen, visar Livsmedelsverkets sammanställning.

Grönsaker och sammansatta livsmedel, som sushi och smörgåstårta, var de vanligaste smittkällorna för matförgiftning, enligt Livsmedelsverkets sammanställning mellan åren 2019–2023.

Det inträffade några större utbrott med cryptosporidier och lektiner i grönsaker under de åren, och i 45 procent av fallen gick det inte att få reda på vad som orsakat smittan. Där det gick att spåra smittan var norovirus vanligast och orsakade 2 308 sjukdomsfall.

Sushi och smörgåstårta, skaldjur, men framför allt ostron och bufféer är de vanliga orsakerna.

– De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka, kommenterar Jonas Toljander riskvärderare på Livsmedelsverket.

749 fall av salmonella rapporterades. Grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel stod för fler sjukdomsfall än animaliska livsmedel.

Även fallen orsakad cryptosporidium och listeria har ökat. Troligen beror det på att smittorna blivit mer kända i vården, och att diagnosmetoderna blivit bättre. Men också att smittan ökar då det har blivit vanligare att äta grönkål och andra bladgrönsaker som kan bära på smitta.

De så kallade lektinerna stod för 357 sjukdomsfall. I det största utbrottet drabbades 280 personer. Anledninge kan till exempel vara att bönorna inte är tillräckligt tillagade.

– Om man använder torkade bönor och linser i sin matlagning så är det viktigt att man blötlägger och kokar dem enligt anvisningarna på förpackningen. Konserverade bönor kan man äta som de är, säger Jonas Toljander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078