23948sdkhjf

Otillåtet hästkött sålt till Sverige

Livsmedelsverket har fått besked om att 2,9 ton hästkött, som otillåtet sålts som livsmedel i Frankrike, sålts vidare till den svenska marknaden.
Franska myndigheter avslöjade i mitten av december att kött från otillåtna hästar sålts som livsmedel under 2013. En del av detta har blandats med ett större parti hos ett belgiskt företag. Livsmedelsverket har fått besked om att 2,9 ton av detta har sålts till Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Importören spårad
Livsmedelsverket har spårat den importör som tagit emot knappt tre ton misstänkt otillåtet hästkött från ett belgiskt företag under första kvartalet 2013. Det belgiska företaget hade i sin tur köpt en mindre mängd hästkött från den franska leverantör som tidigare ertappats med att fuska med intyg.

A-Key har levererat köttet
Den svenske importören, A-Key som levererat köttet till Scans dåvarande dotterbolag Pärsons, arbetar nu med att via sin belgiske leverantör ta reda på om något av det otillåtna franska hästköttet verkligen fanns med i försändelsen. De belgiska myndigheterna valde nämligen att betrakta hela partiet från den belgiska leverantören som osäkert eftersom det fanns flera oklarheter i spårbarheten av hästköttet.

- Om det skulle visa sig att det verkligen rör sig om det otillåtna hästköttet så finns det ändå inga misstankar om att köttet skulle vara farligt att äta. Eftersom det handlar om färskt kött är det förmodligen redan uppätet, säger Jan Sjögren, enhetschef vid Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078