23948sdkhjf

Galatea mångmiljoninvesterar

Galatea investerar för att fyrdubbla kapaciteten på Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri.
Galatea investerar 10 miljoner kronor för att öka kapaciteten från 1,2 miljoner liter till 5 miljoner liter årligen på Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri utanför Stockholm. Investeringen sker främst för att möta den ökande internationella efterfrågan.

Planerar export till USA
Det växande intresset för svenskt mikrobryggt öl medför även att svenska bryggare nu bjuds in till samarbeten världskända bryggerier och destillerier. Under hösten har Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri samarbetat med allt från Epic, Thornbridge och Shepherd Neame till Blanton’s och Mackmyra.

– Vi har förfrågningar från länder i hela världen som vill börja sälja våra öl, säger Torbjörn Sundvall, VD för Galatea Spirits AB som äger S:t Eriks Bryggeri och merparten av Sigtuna Brygghus i ett pressmeddelande. Vi har redan börjat exportera till Finland och Kanada men klarar i dagsläget inte av fler marknader då vår bryggkapacitet inte ens räcker till den svenska efterfrågan. Den nya investeringen ökar produktionen stegvis under en treårsperiod och redan till våren planerar vi att inleda en USA-export.

Flera vill inleda samarbete
Flera av världens främsta bryggerier står också bokstavligen i kö för att få samarbeta med Sigtuna Brygghus och S:t Eriks bryggare. Shepherd Neame grundades 1698 och är Englands äldsta aktiva bryggeri. När de för första gången i sin 300-åriga historia genomförde ett bryggsamarbete utanför sina egna lokaler föll valet på Emil Lindén och Sigtuna Brygghus.

Jessica Heidrich på S:t Eriks har sedan tidigare ett uppmärksammat samarbete med kocken och krögaren Mathias Dahlgren. Under hösten har hon även bryggt med både Luke Nicholas från mikrobryggeriet Epic i Nya Zeeland samt med Rob Lowatt på Thornbridge i England.

– Bryggsamarbeten handlar inte om att producera stora kvantiteter utan om kunskapsutbyte och att få leva ut en gemensam passion, säger Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri. Det skapar också möjligheter för mig att få visa vilka bryggerier som jag uppskattar och inspireras av. Det ska finnas en brewmance mellan bryggarna för att ett samarbete ska bli riktigt bra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093