23948sdkhjf

Lantmännens vodka är inte Svensk Vodka

Enligt ett beslut från Förvaltningsdomen är det rätt att kräva att vodka blandas med svenskt vatten för att den ska få ha ursprungsbeteckningen Svensk Vodka, skriver ATL.nu.
ATL.nu har tidigare rapporterar om hur Lantmännen och konkurrenten Absolut varit oense i frågan om vad som ska få märkas som Svensk Vodka.

Eftersom Svensk Vodka är en skyddad geografisk beteckning har Livsmedelsverket i regler krävt att blandning med vatten samt tappning måste ske i Sverige. Dessa bestämmelser överklagade Lantmännen till förvaltningsrätten.

Beslutet från förvaltningsrätten innebär nu ett nytt bakslag för Lantmännen Reppes destilleri i Lidköping, vars sprit exporteras till USA där den blandas ut med amerikanskt vatten och säljs under namnet Svedka.

ATL.nu hänvisar till delar av domstolens beslut:

"Sammanfattningsvis ska tilläggskraven på utspädning inom Sverige godtas, trots deras restriktiva verkningar på handeln, då det i målet är visat att de utgör ett nödvändigt och proportionellt medel för att upprätthålla det renommé som den geografiska beteckningen Svensk Vodka åtnjuter".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095