23948sdkhjf

Rynkeby ser över arbetsförhållanden

En dom mot Brasiliens största apelsinjuiceföretag tvingar Arla-ägda Rynkeby att se över arbetsförhållandena på plantagen.
Den brasilianska åklagarmyndigheten har i mer än sju års tid utrett arbetsförhållandena på de tre största apelsinjuicebolagen, brasilianska Citrosuco och Cutrale samt det franska råvarubolaget Louis Dreyfus.

Rätten har kommit fram till att bolagen bryter mot arbetsrätten som förbjuder mellanhänder när det gäller gästarbetare, skriver livsmedelifokus.se.

Mellanhänderna har försett bolagen med frukt utan att ta ansvar för arbetarna, och dessutom ta stor del av deras löner. Bolagen kommer nu att få betala rekordstora böter på 1,3 miljarder kronor. Domen påverkar även Arla-ägda Rynkeby där 85 procent av apelsinjuicen kommer från Brasilien.

Av livsmedelifokus.se får Carsten Pedersen, Rynkebys inköpschef i Danmark, frågan om han känner till systemet med mellanhänder:

– Ja, jag vet att det finns plantager som har outsourcat arbetskraften till en tredje part. För oss är det viktigt att de har skrivit under vår code of conduct och att de följer landets lagstiftning. Både Cutrale och Citrosuco är också med i Sure global Fair, en tysk organisation för rättvis handel, säger han.

– Våra leverantörer känner till lagstiftningen och vi litar på dem. Men självklart bekymrar vi oss för den pågående rättsprocessen. Vi har fokus på dessa frågor och vi vet att Brasillien är ett så kallat högriskland, fortsätter Carsten Pedersen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172