23948sdkhjf

Vill ta fram ny typ av kyckling

Forskare vid SLU ska undersöka hur ekoproduktionen av kyckling kan underlättas. Huvudfrågan är att hitta en typ av slaktkyckling som växer långsamt.
I dag är ekologisk kycklingproduktion i Sverige ingen stor bransch. De krav som producenterna måste uppfylla gör det svårt att bedriva en ekologisk och även ekonomisk hållbar produktion, skriver SLU.se.

Därför vill nu forskare vid SLU undersöka om produktionen kan underlättas, genom att ta fram en ny typ av långsamt växande kyckling.

– En anledning till att det i dag är svårt att följa reglerna för ekoproduktion är att de slaktkycklingar som vi har i Sverige är framavlade för att växa snabbt, säger Lotta Jönsson, husdjursagronom och en av forskarna i projektet, i en kommentar till extrakt.se.

Enligt dagens regler är de ekologiska producenterna i Sverige hänvisade till samma snabbväxande kycklingar som används i den vanliga produktionen. Dessa kycklingar har avlats fram för att växa så mycket som möjligt för att sedan vid ungefär 35 dagars ålder gå till slakt. Det innebär att en ekokyckling, som inte får slaktas före 81 dagars ålder, blir betydligt större än konventionella kycklingar och storleken innebär en rad komplikationer, till exempel svårigheter att gå.
Läs mer om: SLU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078