23948sdkhjf

Ökad import slår hårt mot svenska bönder

Den svenska bondens andel av konsumentens matbudget har aldrig varit lägre än i dag. Det visar en undersökning gjord av LRF.
I rapporten "Matkronan – vem får konsumentens pengar?" har LRF undersökt matens pris från jord till bord, och på hur konsumentens pengar fördelas mellan den svenska bonden, livsmedelsindustrin, matbutiken, staten (moms) och import.

För 20 år sedan gick nästan en fjärdedel av köpesumman till bonden, i dag är den siffran nere på 13 procent, visar undersökningen enligt LRF.

Resultatet visar också på att den del som bonden får behålla av matkonsumtionen har minskat med 35 procent sedan 1995. Importens andel av matinköpen har under samma period ökat med mer än 70 procent.

– Samtidigt som bondens andel av den summa som konsumenten lägger på mat har minskat, har kostnaden för att bedriva jordbruk blivit allt högre. Priset för att producera livsmedel har ökat betydligt mer än både avräkningspriser och inflation. Det är en avgörande orsak till varför de svenska böndernas företag har blivit färre och större och att alltmer mat är importerad, kommenterar LRFs förbundsordförande Helena Jonsson, undersökningen i ett pressmeddelande.

LRF pekar också på att förändrade matvanor hos konsumenterna påverkar importen. Allt fler hushåll önskar i större utsträckning mat från andra länder, och samtidigt har billiga priser lett till att konsumenter väljer utländska livsmedel.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234