Ett förslag om nya märknings- och informationsregler går nu ut på remiss från Livsmedelsverket. Förslaget innebär att den som handlar mat över disk i butik ska på begäran få information om samtliga ingredienser i produkten.
Information kan ges muntligt eller skriftligt. I dag är det redan många butiker som erbjuder servicen, men nu föreslås det bli ett krav enligt Livsmedelsverkets pressjour.
– Det är viktigt för personer med allergi eller överkänslighet att säkert veta vad maten innehåller. Men det är även viktigt för dem som av andra skäl än medicinska, som etiska eller religiösa, väljer att avstå från olika livsmedel, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket.
Förslaget omfattar också mat som serveras på restaurang. För mat som serveras på restaurang och för att ätas på plats måste restaurangen informera kunden om maten innehåller något av EU:s 14 listade allergener. Restaurangen ska också tydligt informera kunden om rättigheten att få denna allergiinformation och hur, till exempel genom en skylt eller menyn.