23948sdkhjf

Dafgårds förlorar kommunalt köttavtal i Skåne

Logistikproblem har gjort att Dafgårds inte uppfyller krav om hållbarhetstid för kommunala köttleveranser. Nu säger Simrishamn-, Tomelilla- och Ystad kommun upp avtalet.
Varudistributionscentralen, i Ystad, samordnar sedan oktober varuleveranserna till skolor och äldreboenden i Simrishamn, Tomelilla och Ystad. Och Dafgårds, som levererar färskt kött, har haft problem sedan starten, rapporterar Ystads Allehanda. Nu säger de berörda parterna upp avtalet med Dafgårds.

– I vårt avtal med Dafgårds står att två tredjedelar av hållbarhetstiden ska återstå när köttet levereras till centralen. Eftersom Dafgårds inte lyckas hålla denna del av överenskommelsen säger vi upp avtalet, förklarar Mattias Johansson, upphandlingsstrateg vid Simrishamns kommun, till tidningen.

Enligt avtalet är hållbarhetstiden på färskt kött är tio dagar från slakt. Drygt tre dygn efter slakt ska köttet finnas i centralen. Dafgårds, som får köttet från underleverantörer, har i flera fall levererat kött där fem–sju dagar gått sedan produktionsdatum, skriver Ystads Allehanda.

Söker nya leverantörer
På Dafgårds har man förståelse för kommunernas beslut att säga upp avtalet.

– Logistiken har spökat. Vi har haft möten och kommit överens om att avsluta de avtalade leveranserna av kött. Enligt branschstandard ska en vara finnas hos kunden när en tredjedel av hållbarhetstiden återstår. Kommunerna ställer hårdare krav och då får vi inte logistiken att fungera. Det är tråkigt, men det är bara att backa, säger Ola Larsson, pressansvarig vid Dafgårds.

Dafgårds kommer dock att fortsätta leverera andra varor enligt avtal med kommunerna. Vad gäller leveranser av kött kommer de sydostskånska kommunerna att förhandla med nya leverantörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093