23948sdkhjf

Ny frysmetod håller grönsaker färska

Ett nytt sätt att frysa in grönsaker gör att cellerna för första gången kan klara frystemperaturer och leva också efter upptining.
Det är forskare i Livsmedelsteknologi vid Lunds Tekniska Högskola som tagit fram den nyligen patenterade metoden. Frysmetoden kan leda till att vi om några år kan plocka fram färska, lokalodlade frukter och grönsaker mitt i vintern, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

I korthet går metoden ut på att man vakuumförpackar grönsakerna och sedan genom en elektrisk stöt impregnerar dem med ett frysskyddat ämne, sockret trehalos, som stoppar iskristallerna att spränga sönder cellstrukturen. Vilket normalt sker när man fryser in vissa grönsaker.

– På det här sättet behåller bladen sin spänst och smak, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.

Ett företag grundat av forskarna, Optifreeze AB, kommer nu att testa tekniken i större skala. Detta genom att bygga upp en pilotanläggning och utvärdera den tillsammans med ett svenskt livsmedelsföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094