23948sdkhjf

Ny frysmetod håller grönsaker färska

| Av Erik Mattsson | Tipsa redaktionen

Ett nytt sätt att frysa in grönsaker gör att cellerna för första gången kan klara frystemperaturer och leva också efter upptining.

Det är forskare i Livsmedelsteknologi vid Lunds Tekniska Högskola som tagit fram den nyligen patenterade metoden. Frysmetoden kan leda till att vi om några år kan plocka fram färska, lokalodlade frukter och grönsaker mitt i vintern, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

I korthet går metoden ut på att man vakuumförpackar grönsakerna och sedan genom en elektrisk stöt impregnerar dem med ett frysskyddat ämne, sockret trehalos, som stoppar iskristallerna att spränga sönder cellstrukturen. Vilket normalt sker när man fryser in vissa grönsaker.

– På det här sättet behåller bladen sin spänst och smak, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.

Ett företag grundat av forskarna, Optifreeze AB, kommer nu att testa tekniken i större skala. Detta genom att bygga upp en pilotanläggning och utvärdera den tillsammans med ett svenskt livsmedelsföretag.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Orkla köper Havrefras

Tempcon Group köper Fiskhamnens åkeri

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Barnmatsföretag i konkurs

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

Butiken beställer mer Paolos-produkter "Vi vill undvika matsvinn"

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

250 varslas på Martin & Serveras lager

Nu startar Risentas produktion i Mölndal

Siljans Chark överlever med nya ägare

Nicks drar in 7,3 miljoner dollar i investeringsrunda

Semper slutar med palmolja

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Ålfiskeförbudet fortsätter

1

Litet kaffeföretag vände under corona – inleder stort avtal med Lidl

SIA Glass designar för återanvändning

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Den platta vinflaskan gör entré

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Ny vd för Trensums Food

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Ny vd för Peckas naturodlingar

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Så gör butikerna med Paolos produkter

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Hållbarhetscertifierad mat tappar marknadsandelar

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet

Se alla Företagens egna nyheter

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Sänd till en kollega

0.157