23948sdkhjf

Fyra danskar döda i grisbakterie

Totalt fyra personer i Danmark har dött av de resistenta bakterier som många danska grisar bär på. Utvecklingen oroar nu forskare.
Studier har visat att nio av tio danska grisar vid slakt bär på MRSA, en bakterie som är resistent mot de vanligaste penicillinerna.

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi och överläkare vid Odense universitetssjukhus, vittnade vid en rättegång för två veckor sedan och berättade att tre danskar dött av grisarnas bakterier 2012-2013. Och förra veckan rapporterade danska Statens seruminstitut att ytterligare en person nyligen avlidit. Personerna dog till följd av blodförgiftning, eftersom att antibiotika inte hjälper mot bakterien.

Enligt GP har antalet danska grisar som bär på MRSA ökat snabbt, från 13 procent 2009 till 88 procent 2013.

– Fyra personer är en uppseendeväckande utveckling även om vi har vetat att något allvarligt skulle hända, säger Hans Jørn Kolmos till tidningen.

Till DN utrycker Hans Jørn Kolmos också en stark oro över utvecklingen. Särskilt eftersom de bekräftat döda inte haft direkt kontakt med grisar.

– Det vi ser är toppen av ett isberg. Fyra döda utan påvisbar kontakt med grisar säger mig att bakterien har börjat smitta på annat vis, säger han.

Tidigare ansågs inte MRSA smitta från gris till människa, och heller inte från människa till människa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062