23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Bakterier kan öka livsmedelsproduktion

Bakterier kan få vete att ta upp mer vatten. Det visar ny forskning från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och öppnar möjligheter för odling i torra områden.

Genom att kunna odla på marker som tidigare varit olämpliga för jordbruk kan livsmedelsproduktionen öka. Det skriver SLU i ett pressmeddelande.

Bakterierna som användes i forskningen isolerades från vildkorn i norra Israel och från rötterna av gultall som odlats på gnejs i Arizona, USA.

När bakterierna tillsattes till veteplantor, kom de att bilda en biofilm på veterötterna vilket i sin tur ledde till ökad absorption av vatten från torr jord. Under mycket torra förhållanden ökade veteproduktionen med 78 procent. Även överlevnaden hos plantorna ökade, med fem gånger.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.11|