23948sdkhjf

Livsmedelsverket stoppar Gothemsgården

Livsmedelsverket stoppar Gothemsgårdens slakteri- och styckningsverksamhet.
Livsmedelsverket förbjuder Gothemsgården på Gotland att fortsätta sin slakteri- och styckningsverksamhet tills dess att företaget har tagit itu med och åtgärdat de brister som Livsmedelsverket påpekat.

– Vi har under en längre tid fört en dialog med Gothemsgården om en rad brister. Men det vi påpekat vid våra kontroller har inte åtgärdats på ett bra sätt utan istället upprepats. Nu kan vi inte annat än att stoppa verksamheten tills dess att företaget visar att tillräckliga och långsiktiga åtgärder finns på plats, förklarar Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Följer inte livsmedelslagstiftningen
Livsmedelsverkets påpekanden gäller både brister i hanteringen av djurkroppar och i hygienen. Gothemsgården måste fortsättningsvis kunna garantera att köttet inte förorenas av smuts eller avföring, att det finns tvättställ och rinnande vatten och att utrustningen för att desinficera verktyg fungerar som den ska.

– Att bryta mot livsmedelslagstiftningen som Gothemsgården gjort är inte acceptabelt. Livsmedelsverkets uppdrag är att kontrollera att företagen tar sitt ansvar för att producera säker mat. Om vi ser att de inte gör det måste vi agera. Det här är brister som ökar risken för att människor ska bli sjuka av Gothemsgårdens produkter. Därför fattar vi nu det här beslutet, understryker Martin Lindblom.

Fakta om förbudet
Livsmedelsverkets förbud säger att Gothemsgården inte får bedriva sin verksamhet från och med den 20 juni 2014 tills dess att Livsmedelsverket genom ett särskilt beslut förklarar att företagets åtgärder är tillräckliga. Gothemsgården har nu en vecka på sig att redovisa sina åtgärder. Om förbudet inte följs ska Gothemsgården böta 100 000 varje gång det händer.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078