23948sdkhjf

Stora variationer i Sveriges livsmedelskontroll

Det finns stora variationer i hur väl den svenska livsmedelskontrollen fungerar.
Livsmedelskontrollen i Sverige är omfattande. Den bedrivs av kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket. Totalt gjordes 2013 86 000 kontroller av livsmedelsanläggningar såsom restauranger, butiker, tillverkare, kött- och mjölkgårdar och slakterier. Livsmedelsverket visar i tre rapporter på de stora variationer som finns i livsmedelskontrollen. Det skiljer sig åt i hur mycket kontroll som genomförs, och i hur väl den utförs.

- Även om majoriteten av kontrollmyndigheterna regelbundet gör en riskbaserad kontroll med kompetenta medarbetare finns det andra som knappt utför någon kontroll alls. På sina håll saknas personal, kompletta anläggningsregister och resurser, säger Cecilia Svärd enhetschef på Livsmedelsverkets utvärderingsenhet i ett pressmeddelande.

- Det är givetvis oacceptabelt att inte den svenska livsmedelskontrollen fungerar fullt ut, säger Peter Brådenmark, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrolledningsenhet och fortsätter:

- Att variationerna är så stora kan till del förklaras av att våra kommuner har så olika förutsättningar. Jag skulle därför vilja se ett större engagemang bland ansvariga kommunala chefer och politiker för samverkan kommuner emellan.

Anläggningar kontrolleras inte
Majoriteten av kommunerna har en väl fungerande livsmedelskontroll. Samtidigt finns det kommuner som inte klarar kontrolluppdraget. Bland de livsmedelsanläggningar som har en kontrolltid på minst fem timmar, har 17 procent av livsmedelsföretagen och 46 procent av dricksvattenproducenterna inte kontrollerats under 2013. Det finns anläggningar som behöver mycket kontrolltid, men som inte har kontrollerats i den omfattning som man kunnat förvänta sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11